0542 800 71 79
Para Birimi Seçimi
  • %20İstiridye%20Mantar%20Tohum%20Yazlık%20
  • %20İstiridye%20Mantar%20Tohum%20Yazlık%20
  • %20İstiridye%20Mantar%20Tohum%20Yazlık%20
  • %20İstiridye%20Mantar%20Tohum%20Yazlık%20
  • %20İstiridye%20Mantar%20Tohum%20Yazlık%20
  • %20İstiridye%20Mantar%20Tohum%20Yazlık%20
  • %20İstiridye%20Mantar%20Tohum%20Yazlık%20
  • %20İstiridye%20Mantar%20Tohum%20Yazlık%20
İstiridye Mantar Tohum Yazlık
Ürün Kodu : B-011         Yorumlar (0)        Yorum Ekle
190.00 TL   Kdv Dahil
Ücretsiz Kargo
Kilogram Seçiniz
2 Kilogram
3 Kilogram
4 Kilogram
5 Kilogram
6 Kilogram
7 Kilogram
8 Kilogram
10 Kilogram
15 kilogram (1 koli)

İstiridye Mantarı (Kavak Mantarı ) Tohum Kompost Yapılışı

 

 

-          İstiridye Mantarı (Kavak -Kayın Mantar) Tanımı Ve Sağlık Açısından Faydaları

 

Kavak Mantarı yani  (Pleurotus ostreatus), selvi mantarı, kavak mantarı, kayın mantarı, yaprak mantarı,  istiridye mantarı  vb. birçok adlarla  bildiğimiz, tabiatta kendiliğinden yetişen ve yenilebilen mantar türlerinden biridir.

 

Şekil olarak istiridye şeklinde olduğu için hem yurt dışında,  hem de yurt içinde daha çok istiridye mantarı adı ile bilinmektedir. Doğada kayın ya da kavak gibi ağaçların diplerinde oluştuğu  gibi pamuk,  çay çöpü, belirli bazı ağaç talaşları  gibi, birçok bulabildiğimiz malzemelerle kolaylıkla yetiştirilebilir.

 

Güzel bir tat ve görüntüye sahip olan istiridye mantarı ilk olarak Avrupa'da 1940'lı yıllarda üretime başlanmış ve bir çok ülkede çoğalarak üretilmeye devam etmiştir . İstiridye mantarı ,  ülkemizde hem yetiştirme hem de tüketme konusunda daha bilinçlenmiş ve yaygınlaşmaya devam etmektedir.

 

Yapılan araştırmalara göre, mantar çeşitleri arasında sağlığa çok yararlı olan istiridye mantarı, en fazla B2 ve B1 vitaminleri bulundurur.  Bunların yanında fosfor açısından da zengin bir mantar türüdür.  Bu mantar çeşidi ülkemizde 2010 tarihi itibari ile çoğalarak yetiştirilmeye devam etmektedir.

 

 

İstiridye mantarında diğer çeşit sebze türlerine göre 10 kat fazla B3 vitamini bulundurur. Son zamanlarda edinilen bilgi ve çalışmalarla,   içeriğinde var olan bileşiklerin “Sarcoma-180” adı verilen tümör ve urların gelişmesini % 85 civarında yok ettiğinin belirlenmesi ile mantarın gıda ve besin olarak önemini çoğaltmaktadır.  Ayrıca Kavak mantarları ile beslenen farelerin 3.hafta sonunda kolesterol oranının artışı engellediği tespit edilmiştir. 6. haftanın sonunda kolesterol oranının  %45 civarında düştüğü belgelenmiştir.

 

Bedenimizde, fazla sayıda mühim olan hastalık çeşitleri ile düşman olan kavak mantarı diğer adı ile istiridye mantarı bağışıklığımızı güçlendirerek önemli bir kalkan görevi oluşturur.  Amerika ve Avrupa ülkelerinde besin miktarı ve tıbbi önemli özellikleri dolayısıyla çok önemli olduğu anlaşıldıktan sonra üretimi çok hızla çoğalmıştır.

 

-          İstiridye (Kavak) Mantarı Poşette (kompost) Nasıl Yetiştirilir ?

 

Çeşitli malzemelerle üretilen diğer mantar türlerine nazaran,  çevre faktörleri bakımından hastalıklara ve zararlılara karşı dayanma gücü, besin değeri olarak diğer yetiştirilmeye çalışaılan  kültür mantarlarından daha yüksek veya fazla olması, üretimde kompost fermantasyonu veya  örtü toprağı olarak  kullanılmaması üretimini dahada  kolaylaştırmıştır. Mevsim şartlarına bağlı kalarak bizden aldığınız Sylvanmantartohum Pleurotus çeşitlerinde seçim yapmak ortam uygunluğu açısından çok önem teşkil eder. Örneğin; Sylvanmantar tohum ivory yani yazlık  miselleri 35 Cº ye kadar ve şapka oluşumunda 30 Cº’ye kadar dayanıklı olmasından dolayı yaz mevsimlerinde yetiştirmeye çok uygundur. Oysa Sylvanmantartohum  HK 35  yani kışlık miselleri, gelişimi için 23-25 Cº ye ihtiyaç duyarken, şapka oluşumunda ortam sıcaklığını 10-15 Cº olması istenir ve beklenir. Bu bakımdan yaz üretimi için Sylvanmantar tohum İvory,  kış üretimi için Sylvanmantartohum HK 35 çeşidi seçilmesi daha önem kazanacaktır. Yetiştirilmesi be büyütülmesi  beyaz mantarlara göre kolay olan kavak mantarı genellikle üretim bölümünde kullanılan malzemeler yönüyle; “Ağaç kütükleri” ve “Bitkisel artıklar” , ''Buğday Samanı '',''Pamuk '' vs.. kullanılarak yapılan üretim şekli olmak üzere 5-6 grupta değerlendirilir.

 

 

İstiridye Mantarı Kompost Yapımı

 

Malzemeler

 

  • 1 KİLO MİSEL İÇİN 5  Kilo Buğday  saman,
  • 300 grm buğday kepeği(vitamin için)

 

Hazırlanışı

Samanınız kirli ise önce temiz su ile yıkayın.  Yaklaşık 15 DAKİKA  süreyle samanlar sarı kalmak ve kararmamak şartı ile sudan buhar çıkacak şekilde kaynatın.  Sularını süzün ve soğutun. En az 4 saat süzülmesini bekleyin. Elimizle Sıktığımızda su kalmamak şartı ile. Yaklaşık olarak 4 parmak kalınlığında samanı naylona serin. 300 grm  kadar kepeği de üstüne serpiştirin ve karıştırın. 5-7 litrelik şeker şeffaf poşete veya siyah, bu saman talaş karışımından 4 dolu dolu büyük avuç koyun ve bastırın. Sonra bir avuç miseli yani istiridye mantar tohumunu üstüne serpiştirin. 1 kilo sylvanmantartohum ile 5 kompost poşeti yapabilirsiniz. Bu yaptıklarımızı poşet doluncaya kadar tekrar edin. Poşetin ağzını bağlayın ve kompost poşetini  kürdanla 10-15 farklı yerinden delin. Karanlık odada eğer miseliniz yazlık ise 19-35  derece sıcaklıkta, eğer misel kışlık ise 20-25 derece sıcaklıkta yüzde 85 nem oranında bembeyaz olana kadar en az 3 hafta tutun.

 

Tabi bu esnada sıcaklık ve neme dikkat edin. Nem oranı yoksa temiz hazır su ile su spreyleyin ki kompost kurumasın. Torbalar tamamen beyazlayınca üzerlerine artı şeklinde temiz kesici alet ile 2 cm olacak şekilde yarıklar açın..  Her bir yüzeyine 2 tane olacak şekilde. Sonra kompostu gün ışığı görmemek şartı ile8 saat beyaz ışık, yüzde 75 nem,20 derece sıcaklıkta bir hafta bekletin. Poşet etrafında mantar yumrularını görünce beyaz ışık miktarını 12 saate çıkartın. Burada önemli olan poşeti ışığa koyduğumuzdan itibaren günde en az 20 dakika kadar havalandırmanız gerek. Ortamı havalandırın.Aynı zamanda havalandırmadan kaynaklı nem düşer ise her gün veya günde iki kez kompost poşetlerine püskürtme yöntemi ile su sıkın. Suyu severler.

 

Havalandırma mantarlar belirmeye başlayınca her gün çoğaltılmalıdır. Havalandırma eksik olursa Mantarlarınızın sadece sapları uzar. Aslında bir diğer adı üzere yaprak mantarıdır. Aynı zamanda kompost Mantarlar belli bir boyuta geldiğinde toplanması gerek. Ve zaten çıkmaya başladıktan hemen sonra çabucak büyürler. Kopartırken de çevirerek kopartırsanız tekrar çıkacaktır. Not: ısıtmak için fan, komposta değmeyecek şekilde sıcak su torbaları ve taslarını kullanabilirsiniz. Soğutmak için buz torbaları, küçük vantilatörler kullanabilirsiniz. Islak battaniyelerde nem verir.

 

Bizden aldığınız sylvanmantartohum unu Kompost veya Kütük işlemi yapana kadar 6 ay boyunca buzdolabı sebzelik bölümünde bekletebilirsiniz. Ürünü aldığınız zaman yanında katalog gelecektir.

 

Havada Bulunan Sporlar Konusu

 

Havada bulunan sporlar Spor üretimi için  Bir adet mantar yaklaşık  3 milyona kadar spor üretebilir ve bunu yayar.  Birçok istiridye mantarı yetiştirilen çiftliklerde havada var olan  sporlar çalışanlar  için bazen olumsuz yönler  oluşturmaktadır. Sporlar bazı çalışanlar için alerjik hastalık oluşturabildiği için kaygı oluşturmaktadır. Büyüyen  mantarlardan oluşan sporlardan korunmak veya engellenmek  için maske kullanılabilir. Hasat yapılmadan 1-2 saat önce havalandırma yapılırsa risk neredeyse ortadan kalkar. O yüzden en az 1 ton ürün çıkartmak için maske kullanılması rica olunur.

 

SONUÇ:

 

Netice olarak İstiridye mantarı sağlık açısından,  ekonomi  yani maddi ve bunların yanında lezzet türü  açısından da yetiştirilmesi, büyütülmesi  ve tüketilmesi gereken bir mantar türüdür. Önemli olan gerekli ortam oluşturulduğu ve  kurulduğu her yerde kolaylıkla üretilip hasat edilebilir. Yetiştirilmesi oldukça kolay olan İstiridye mantarı gelecek yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşması ve sıklıkla tüketilmesi beklenmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

1- İstiridye Mantarı Kaç Günde Yetiştirilir ?

 

Cevap: Yukarıda ki açıklamada da belirtildiği üzere yaklaşık 3 haftada sarımı gerçeklesir yani tamamlanır ve  4. haftada da ürün çıkışları başlar. Yani mantarlarınız çıkmaya başlar

 

2- İstiridye Mantarı Kompostundan Kaç Kez Ürün elde edilir ?

 

Cevap: İstiridye mantarı kompostunun içerik malzemesine göre değişir.Ama malzemeyi ne kadar zengin tutarsanız o kadar çok ürün toplarsınız. Sylvanmantar tohumdan aldığınız tohumla, samandan kompost yaparsanız 3 kez, diğer bizde açıklaması olan tarifle yaparsanız en az 5 kez ürün alırsınız. Tarif için bizi arayabilirsiniz.

 

3- İstiridye Mantarı Zehirlimidir?

 

Cevap: Kaliteli bir tohumdan üretilen istiridye mantarından zehirlenme görülmemiştir.

 

4- İstiridye Mantarı veya Kompostu Koku Yaparmı?

 

Cevap: Kesinlikle koku yapmaz. İstiridye mantarı üretiminde çok ağır yani etrafı rahatsız edici bir koku olmaz. Kompostta kendine has ağır olmayan bir kokusu vardır.

 

5- Mantar üretimi icin Kursa gitmeli miyim ?

 

Cevap: Bizden alacağınız bilgilerle bu işi kolayca yapabilirsiniz. Müşterilerimiz bu konuda her gün whatsapptan veya telefonla arayarak kompostlarının durumunu bizimle paylaşabilir. hasat zamanına kadar bilgiye ihtiyacı olan tüm müşterilerimizle birebir görüşme sağlıyoruz.

 

6- İstiridye Mantarı Karlı mı?

 

Cevap: Tabiki tek bir 100 metrekarelik mantarhane çar cabuk zengin etmez. Tabi ki para kazanırsınız. Emek verilen her şeyde para kazanmamak mümkün değil. Ancak ilerleyen zamanlarda mantarhane sayınızı coğaltabilirsiniz. İstiridye mantarı üretimi sizin için ciddi bir gelir kaynagı olabilir.

 

7- Mantarın pazarlanması nasıl yapacağız ?

 

Cevap: Girişimcilerimizin en çok cekindiği  konu pazarlama konusudur. Ama hiçbir girişimcinin aklına bu mantarın nasıl üretileceği konusu gelmez. Biz diyoruz ki siz üretime önce başlayın ondan sonra gerekli şartları beraber oluşturalım ,güzel ve kaliteli olan her ürün satılır bunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Toptan alım olduğu zaman her ilde toptancılarımız var. Tabi ki  perakende satış sizler için daha karlıdır. Ama satış konusunda endişe etmenize gerek yok.

 

 

8- İstiridye Mantarı Kaç Günde Bozulur? Raf Ömrü Ne kadardır?

 

Cevap: İstiridye mantarının dayanıklılık süresi veya raf ömrü hem üreticiler hem de tüketiciler için önemlidir.

İstiridye mantarının dayanma süresi +1-4 ℃ soğutmayla mantarın fizyolojik özellikleri durdurularak 10 gün’e kadar raf ömrü uzatılabilmektedir.

 

9- Mantar üretirken sağlığımızdan olmayalım?

Cevap: İstiridye mantarı üreticiliğinde, mantardan çıkan ve gözle göremediğimiz  zerreciklere istiridye mantarı sporu diyoruz. İstiridye mantarı üretiminin spor kaynaklı  dağılımı sağlık açısından üretim personelinin solunum yolu ile ilgili solunum sorunları yaşanabilir. O yüzden çoklu kompost yapan müşterilerimiz maske takarak işleme devam etmesi tavsiye sebebidir.

 

10- Atık İstiridye Mantari Kompostumuzun Tarimsal Yararlari Nelerdir?

Cevap: Mantar üretimi yapamaz hale gelen kompost atık hale gelir. Atık kompost üretim odasından çıkarılır. Atık kompost %92 organik olması sebebi ile bitki gübresi olarak kullanılabilir. Bunun kompostu parçalayıcıdan geçirmek ya da 1 yıl süre ile boş bir alanda bekletmek yeterlidir. Veya ağaç ve bitki diplerine dökülmesi tavsiye olunur

11- Firmanızdan Tohum Aldıktan Sonra Yardım Alabilir miyim?

Cevap: Tabiki yardım alabilirsiniz. firmamızdan tohum aldıktan sonra 1 veya 2 iş günü içinde zaten yetkili arkadaşlar sizi arayacaklardır. Ve aldığınız mantar tohumu ile ilgili size bilgi verecekler ve mantar hasat olana kadar takip edilecektir. Mantar tohumu almakta karar veremiyorsanız yine web sitesinde bulunan numaraları arayarak yetkili arkadaşlardan yardım alabilirsiniz.

 



Toplam 0 yorum yapıldı


Yorum yaptığınız teşekkür ederiz. Yorumunuz icelendikten sonra yayınlanacaktır.
Sizde yorum yapın
Doğrulama Kodu
BENZER ÜRÜNLER
Ücretsiz Kargo
   Sepete Ekle
Klordioksit Karışımlı Özel İlaç,
Tükendi
   Sepete Ekle
İSTİRİDYE MANTAR DÜBELİ
Tükendi
   Sepete Ekle
İstiridye Mantar Deneme Kiti Kapaklı
Tükendi
   Sepete Ekle
Kuzu Göbeği Mantar Deneme Kiti Kapaklı
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.